Over Anouska

Personalia
Geboortedatum: 20 augustus 1993
Geboorteplaats: Leeuwarden
Woonplaats: De Westereen

Teams
2024:
Uno-X Mobility
2023:
Uno-X Pro Cycling Team
2022:
Team Jumbo-Visma Women
2021: Team Jumbo-Visma Women
2020:
 Parkhotel Valkenburg
2019:
 Team Virtu
2018: WaowDeals Pro Cycling
2017: WM3 Energie
2016: Rabobank-Liv Woman Cycling Team
2015: Rabobank-Liv Woman Cycling Team
2014: Futurumshop.nl-Zannata
2013: Team Futurumshop.nl
2012: Dolmans – Boels Cycling Team

Op haar elfde verjaardag kreeg Anouska – na lang aandringen – haar eerste racefiets. Voor die tijd trok De Westereense vaak met de gewone fiets op avontuur voor verschillende toertochten met de hele familie. In 2006 werd Anouska lid van WV Otto Ebbens. Een jaar later reed ze in categorie 6 haar eerste wedstrijden. Het koersen ging steeds beter en bij de juniores in 2010 kwamen de eerste overwinningen. Een jaar later was Anouska onder meer de sterkste op het Districtskampioenschap op de weg en tijdrijden. Haar sterke seizoen werd beloond met een startplek op het Wereldkampioenschap in Kopenhagen voor juniores. Daarin werd ze 23e.

Na haar juniorentijd kreeg Anouska in 2012 een contract aangeboden bij het Dolmans – Boels Cycling Team. Haar koersprogramma werd daarmee ook internationaler. Zo reed Anouska onder andere in België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Zweden. In de volgende jaren liet Anouska zich steeds vaker opmerken en werd er enkele malen gewonnen. Eind 2014 werd haar doorzettingsvermogen en goede rijden beloond met een contract bij Rabo-Liv. In 2015 pakte Anouska 6 zeges, waaronder een knappe zege in de zware Grand Prix Gippingen.

Het seizoen 2016 werd eentje om nooit meer te vergeten. Na sterke prestaties in onder meer de Ladies Tour of Qatar (beste jongere) en Drentse Acht van Westerveld (3e) greep Anouska op 24 juni de nationale driekleur. In een sprint-a-deux rekende zij na een zware koers vakkundig af met vluchtgenote Janneke Ensing. Anouska mocht als beloning een jaar lang rond rijden in het rood-wit-blauw.

Na het stoppen van Rabobank als sponsor volgde Anouska kopvrouw Marianne Vos naar het nieuwe WM3 Pro Cycling Team. Wederom reed De Westereense een sterk seizoen met onder meer zilver op het Nederlands kampioenschap, rit- en eindwinst in de Lotto Belgium Tour. In 2018 reed Anouska voor WaowDeals Pro Cycling, de opvolger van WM3 Pro Cycling Team.

In 2019 begon Anouska aan een nieuw wieleravontuur bij Team Virtu. Dit buitenlandse avontuur bracht veel teamsucces, waar Anouska een flinke bijdrage aan leverde. In de 4e etappe van Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche mocht Anouska zelf de handen in de lucht steken als ritwinnaar. Team Virtu stopte eind 2019, waardoor Anouska op zoek moest naar een nieuwe formatie.

In 2020 verdedigde de Westereense de kleuren van Parkhotel – Valkenburg. In een door covid-19 beheerst jaar reed het damespeloton een verkort seizoen. Anouska wist op het Nederlands kampioenschap een knappe bronzen medaille te behalen. Sinds 2021 is Anouska actief in de kleuren van Team Jumbo-Visma Women, een formatie die begin dat jaar het levenslicht zag. Na twee seizoenen bij deze Nederlandse formatie koos Anouska opnieuw voor een buitenlands avontuur bij het Uno-X Pro Cycling Team.

Tijdens haar eerste seizoen bij Uno-X reed Anouska verschillende mooie uitslagen bij elkaar. Zo werd ze zesde in de Omloop het Nieuwsblad, derde in het Festival Ely Jacobs, derde in een 4e etappe van de Tour de France en droeg ze een dag de bolletjestrui in diezelfde Tour. De Westereense voelt zich bovendien erg thuis in de Scandinavische omgeving en verlengde haar contract tot eind 2026.

Of ze nog dromen heeft? Natuurlijk! Podiumplaatsen behalen tussen de wereldtop in de zwaarste wedstrijden staan hoog op het lijstje van Anouska.