Sterk slotweekend beloond met bolletjestrui

Anouska was in het eerste deel van de Simac Ladies Tour al prima op dreef. Deze lijn trok ze door in het slotweekend, met een mooie beloning aan het einde.

De weersgoden waren het wielerpeloton niet erg gunstig gestemd dit weekend. In de Simac Ladies Tour legde het damespeloton de rit in Limburg en de slotrit in en rond Arnhem af in de gietende regen. Anouska had eerder deze ronde al laten zien dat de benen goed waren en bevestigde dat in het slotweekend nog maar eens.

Solo in de aanval
De 148,9 kilometer lange rit van Geleen naar Sweikhuizen kende een rustige start, maar na 30 kilometer trok Anouska ten aanval. Niemand volgde haar voorbeeld, zodat de Westereense alleen op avontuur ging. De renster van Team Jumbo-Visma Women reed een mooie voorsprong bijeen van maximaal 3 minuten. Ondertussen sprokkelde Anouska ook diverse punten voor het bergklassement, iets wat op de slotdag een goed gevolg kreeg. Uiteindelijk kwam er op 40 kilometer van de streep reactie vanuit het peloton met een tegenaanval van 12 rensters. Uit die groep ontsnapten Marianne Vos, Kasia Niewiadoma en Chantal van den Broek-Blaak. Dat drietal reed het gat met Anouska dicht, die zich vervolgens in dienst van Vos stelde en nog enkele stevige kopbeurten deed. Daarna was de koek op en moest Anouska lossen. Vos rondde het mooie ploegwerk aan de finish af met een knappe ritzege.

“Na mijn aanval dacht ik dat er nog wel wat rensters de oversteek gingen maken, maar ondanks enkele tegenreacties bleef ik alleen voorop. Ik ben toen doorgegaan en heb goed gelet op mijn tempo. Op een gegeven moment had ik 3 minuten voorsprong en dan ga je toch een klein beetje nadenken. Al heb ik dat niet te veel gedaan en mij gefocust op het behouden van mijn tempo. Nadat Marianne de oversteek maakte met Chantal en Kasia heb ik nog wat werk verzet voor Marianne en toen was het voor mij klaar. Het is fantastisch dat zij het zo mooi afmaakt.” (tekst loopt door onder de foto`s)

Strijd voor de bollen
Een dag later was Arnhem het decor van de slotrit. Anouska stond in het bergklassement een puntje achter de leidster en stond met een missie aan de start: de bolletjestrui veroveren. Gesteund door haar Team Jumbo-Visma Women ploeggenotes won Anouska de eerste bergsprint waarmee ze virtueel aan de leiding kwam in dat klassement. Ook bij de tweede en derde bergsprint sprokkelde Anouska weer punten, waarmee ze de bolletjestrui veilig stelde. Daarna richtte Anouska zich vooral op het uitrijden van de etappe, zodat ze na afloop op het podium de trui in ontvangst kon nemen.

“Het was supermooi dat de ploeg mij zo wilde helpen in de strijd voor de bollentrui. Het hele team werkte mee en dat geeft nog extra veel waarde aan het winnen van de bolletjestrui. De laatste ronden was het echt even doorbijten, want ik voelde de benen wel na twee loodzware dagen. De dag werd nog mooi afgesloten met weer een ritzege van Marianne, ongelooflijk knap! Daarna mochten we met z`n tweeën het podium op, Marianne als ritwinnares en voor de groene puntentrui en ik voor de bolletjestrui. Een geweldige afsluiting van een prachtige koersweek”, liet Anouska na afloop optekenen.