Giro Donne: sterke ploeg, consistente Anouska

In het tweede deel van de Giro Donne zette Anouska haar sterke optreden door. Team Jumbo Visma mocht nogmaals aan het feest na een ritzege van Marianne Vos en op de andere dagen toonde Anouska zich meerdere keren.

In de derde etappe was het al feest voor Jumbo Visma, drie dagen later was het nog eens feest toen de ploeg Marianne Vos uitstekend afleverde. Anouska deed in die etappe net als haar ploegmaats meer dan voortreffelijk werk in de voorbereiding op de sprint. Vervolgens trok het Giropeloton de bergen in en moest er uit een ander vaatje getapt worden.

Anouska hield donderdag knap stand op de lange zware slotklim, de Passo del Maniva. Een vroege vluchter greep de ritzege, daarachter waren het de klassementsrensters die vochten voor de overige ereplaatsen en nog belangrijker tijdswinst op elkaar. Anouska kwam uiteindelijk op een ruime 6 minuten van de ritwinnaar als 26e over de streep. De twee volgende dagen trok het peloton verder de bergen in.

Op beide dagen trok Anouska in het offensief. Vrijdag ging de Westereense in achtervolging op drie eerder ontsnapte rensters. Anouska werd eerst nog tweemaal teruggehaald door het achtervolgende peloton, maar een derde poging was wel raak. Het gat met de koploopsters begon kleiner te worden, maar de oversteek kon ze net niet maken. Daarna werd Anouska weer ingerekend met de groep der favorieten, om daar vervolgens lange tijd stand te houden. Uiteindelijk kwam Anouska als 17e over de streep. (tekst loopt door onder foto`s)

Op de voorlaatste dag trok Anouska opnieuw in het offensief. De koninginnenetappe rit met een drietal zware klimmen begon met een ware aanvalsregen. Veel rensters wilden meezitten, maar het peloton gaf weinig ruimte. Uiteindelijk reed een groepje weg, waarna Anouska met een groepje in de achtervolging ging. Even leek het erop dat ze het gat gingen dichtrijden, maar dat bleek ijdele hoop. De groep met Anouska werd later ingelopen door de favorietengroep, waar Anouska nog een tijdlang bij kon aanhaken. Uiteindelijk moest ze daar de rol lossen en kwam ze opnieuw als 17e over de streep.

De tiende en laatste etappe werd beslecht in een sprint. Jumbo Visma trok daarin de kaart van Karlijn Swinkels, die knap teamwerk met een zesde plek beloonde. Anouska zelf eindigde in het peloton en sloot de Giro Donne als nummer 16 van het eindklassement af.

Na afloop was de Jumbo Visma renster tevreden over haar optreden tijdens deze tiendaagse. “We kennen met de ploeg natuurlijk een mooie koers met twee ritzeges en twee podiumplaatsen van Marianne. Over mijn eigen optreden ben ik ook echt heel blij. In een zware klimetappe 13e worden en dan ook in de laatste twee bergritten 17e worden is voor mij echt heel goed. Het voelde goed om in de aanval te trekken, al was het natuurlijk erg zwaar met die parcoursen. In het eindklassement eindig ik als 16e, daar ben ik heel blij mee”, aldus Anouska voor haar terugkeer richting Nederland.